Home Warmtepompen 3 stappen naar duurzamer wonen en een aardgasloze toekomst

3 stappen naar duurzamer wonen en een aardgasloze toekomst

1796
0

We weten al jaren dat we niet meer door kunnen leven zoals we nu doen. Onze fossiele brandstoffen raken op en we blijven ons milieu belasten. Uiteindelijk zullen we een beslissing moeten nemen om over te stappen op duurzamere methodes. Niet alleen om onze toekomst te garanderen, maar ook die van onze kinderen en (achter)kleinkinderen. De overheid is druk bezig met het bedenken van manieren om uiteindelijk een CO2-neutraal Nederland te garanderen. De eerste stap die we hiervoor moeten maken is het beƫindigen van ons gigantische aardgasnetwerk. Ze stimuleren hiervoor bijvoorbeeld de bouw van gasloze woningen en duurzame verbouwingen. Maar wat als je cv-ketel op dit moment aan vervanging toe is? Is het dan nog verstandig om een nieuwe aan te schaffen of kun je dan beter direct overgaan op duurzamere methodes om je woning te verwarmen?

De verwachting is dat de gaskraan pas dichtgedraaid wordt na 2035. Tot die tijd is het dus nog best mogelijk om een cv-ketel te gebruiken. Als je ketel op dit moment aan vervanging toe is, kan je dit dus ook best vervangen voor een nieuwe cv. De levensduur van een nieuwe cv ligt vaak tussen de 12 en 15 jaar. Genoeg tijd dus om nog na te denken over duurzamere methodes. Het is wel verstandig om je alvast in te lezen in de verschillende mogelijkheden.

Duurzamer leven in 3 stappen

Maar is dan er niets wat je op dit moment al kunt doen voor een duurzamer leven? Natuurlijk wel! Met de volgende 3 stappen werk jij alvast aan een betere toekomst.

  • Gebruik duurzame energiebronnen: je kunt ervoor kiezen om nu al over te stappen op duurzame energiebronnen, zoals de warmtepomp of zonnepanelen. Het voordeel hiervan is dat je direct profiteert van een hoog rendement en soms ook in aanmerking komt voor verschillende subsidies. Tevens heb je zo geen last van de wisselende energieprijzen.
  • Gebruik fossiele brandstoffen zo min mogelijk: zelf energie opwekken is een goede stap richting een duurzaam leven, maar soms is het niet voldoende om te voldoen aan je verbruik. Zorg dat je de fossiele brandstoffen zo min mogelijk en zo efficiĆ«nt mogelijk gebruikt.
  • Beperk je energieverbruik: dit is misschien wel de makkelijkste methode richting een duurzaam leven. Let op je verbruik en kijk waar jij verandering in kunt brengen. Trek stekkers uit het stopcontact als je klaar bent met een apparaat, schaf energiezuinige apparaten aan, isoleer je woning en douche korter of minder warm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here