Home Warmtepompen Aardgasverbod: slecht nieuws voor bouwers

Aardgasverbod: slecht nieuws voor bouwers

952
0

Ontwikkelaars en bouwers zijn niet erg tevreden met het aardgasverbod dat naar verwachting per 1 juli ingaat. Volgens de bouwers gaat dit veels te snel en zal het juist extra veel tijd kosten bij bouwprojecten. Daarnaast leidt het tot extra kosten en een vertraging van verschillende projecten. Verschillende partijen pleiten voor een vertraging van een half jaar voor dit akkoord. De Wet Voortgang Energietransitie (VET) pleit ook dat nieuwbouwwoningen worden afgesloten van het aardgas. Feitelijk is dit ook een gasverbod voor nieuwbouwwoningen. De overheid zegt dat dit voor alle bouwwerkzaamheden vanaf 1 juli 2018 ingaat.

Veel te snel

Dat is echt veel te snel vinden de partijen in het Lente akkoord. Ze snappen de energietransitie en willen dolgraag meewerken aan een CO2-neutraal Nederland, maar er is te weinig tijd geweest om zich in voor te bereiden. Alle bouwprojecten waarop akkoord wordt gegeven na 1 juli 2018 zullen zich moeten houden aan de regels van de VET. Dit zorgt voor een enorme vertraging van de bouwprocessen, omdat de aannemers en bouwers hun gehele plannen op korte termijn moeten herzien. De verschillende partijen schrijven een brief aan minister Wiebes en minister Ollongren en vragen om uitstel van de VET. Ze pleiten dat deze wet voor nieuwbouwprojecten pas vanaf 1 januari 2019 mag ingaan.

Huidige woningen op aardgas

Uiteindelijk zullen alle wooneigenaars moeten geloven aan een aardgasloos bestaan. We zullen uiteindelijk allemaal moeten overstappen naar duurzame oplossingen. De ministers zijn zelfs bezig met een zogenaamde ‘inkeerregeling’ om huidige bouwprojecten die zijn geaccepteerd op gasaansluiting, alsnog over te laten stappen op een gasloze woning. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here