Home Warmtepompen Balansventilatie in opmars door populariteit warmtepomp

Balansventilatie in opmars door populariteit warmtepomp

1133
0

Het is inmiddels al tijden niet meer verplicht om je woning aan te sluiten op aardgas. In tegendeel zelfs: de overheid stimuleert nieuwbouwprojecten om woningen zonder aardgas te bouwen. Dit resulteert in een verhoogde populariteit van de warmtepomp. Steeds meer mensen zoeken naar alternatieven voor een aardgasloze toekomst. Dit heeft onverwachts nog iets verandert op de markt: balansventilatiesystemen zijn enorm in opmars!

Ventilatiesysteem nieuwbouwwoningen

De meeste nieuwbouwwoningen worden voorzien van een ventilatiesysteem, dit hoort vrijwel bij elk project. Het gaat hierbij vaak om een mechanisch ventilatiesysteem, deze vervoert de vervuilde lucht mechanisch af. Een alternatief hiervoor is balansventilatie. Het belangrijkste verschil tussen deze 2 is dat balansventilatiesystemen ook de invoer van lucht mechanisch regelt. Uit onderzoek blijkt dat de verkoop van zowel balansventilatiesystemen als mechanische systemen gelijk ligt. Terwijl hier de laatste jaren een duidelijk verschil in lag met zo’n 60% mechanische ventilatiesystemen tegen balansventilatiesystemen.

De oorzaak?

Maar wat is eigenlijk de oorzaak van deze duidelijke stijging? Hoogstwaarschijnlijk komt dit door de opmars van de warmtepomp, de meest gekozen alternatief voor de cv-ketel. Deze wordt in 70% van de gevallen in combinatie met een balansventilatiesysteem geplaatst. Naar verwachting zullen deze aantallen dan ook alleen maar blijven toenemen de komende jaren. Zeker als we steeds meer richting een gasloze toekomst gaan.

Warmteterugwinning

Maar waarom wordt een warmtepomp eigenlijk bijna altijd gecombineerd met een balansventilatiesysteem? De voornaamste reden hiervoor is dat het bij dit systeem mogelijk is om gebruik te maken van warmteterugwinning. Als  de ventilatielucht wordt voorverwarmd, zal de warmtepomp minder kracht moeten leveren. Bovendien zal de koude lucht merendeels worden geweerd uit de woning.

Nieuwbouwwoningen versus energieprestatieberekeningen

Bij elke bouwaanvraag moet worden aangetoond hoe een woning wordt geventileerd, hoe goed hij geïsoleerd is en hoe deze verwarmd wordt. Deze energieprestatieberekeningen maken de trend van de warmtepomp en de balansventilatiesystemen dan ook duidelijk zichtbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here