Home Warmtepompen Dit zijn de redenen waarom je beslist moet kiezen voor een warmtepomp

Dit zijn de redenen waarom je beslist moet kiezen voor een warmtepomp

1652
0

Een lagere energierekening, een boost voor het milieu en een stap richting een aardgasloze toekomst. Dit zijn de dingen die een warmtepomp belooft. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch? Ondanks dat er enorm veel voordelen aan het aanschaffen van een warmtepomp zit, wordt deze toch nog door veel te weinig huishoudens gebruikt. Dit zijn de redenen waarom je beslist moet kiezen voor een warmtepomp.

We gaan van het aardgas af

De politiek is er al tijden over uit: we moeten van de aardgas afstappen. Dit levert teveel problemen op voor ons land om over de CO2 uitstoot nog maar te zwijgen. Maar hoe gaan we onze woningen dan verwarmen? Gaan we over op biogas of op elektriciteit? De overheid is samen met onderzoekers bezig met een antwoordt op deze vraag. Dat we richting 2050 CO2 neutraal willen zijn is al vastgesteld. We gaan van het aardgas af, maar hoe gaan we het dan doen? Er is dan ook geen beter moment dan nu om een warmtepomp aan te schaffen.

Het is betaalbaar

Waar duurzame oplossingen voor groene energie steeds duurder leken te worden, lijkt de warmtepomp eigenlijk alleen maar goedkoper te worden. Dit doordat mensen in aanmerking kunnen komen voor verschillende subsidies en leningen om de transactie gemakkelijker te maken. Zeker als het in de toekomst verplicht gaat zijn om over te stappen op duurzame apparaten is het juist nu het perfecte moment om al over te gaan. De overheid heeft nu immers nog ruimte voor subsidies.

Blijf niet stil staan!

Het is bovenal belangrijk om niet stil te blijven staan en af te wachten tot de overheid met een oplossing komt. Wie weet worden de huizen in de toekomst inderdaad ‘all-electric’ of vinden we een andere vorm van gas om onze huizen mee te verwarmen, maar dat is geen goede reden om af te wachten tot betere tijden. Maak nu de keuze om richting een aardgasloze toekomst te gaan.

Waarom kiezen we dan niet voor een warmtepomp?

Met zoveel voordelen is het toch eigenlijk te gek voor woorden dat er nog maar zo weinig mensen zijn overgestapt op de warmtepomp? Wij hebben de voornaamste redenen op een rijtje gezet waarom mensen liever bij hun oude en vertrouwde manier van stoken blijven:

  • Het is vertrouwd en betrouwbaar: je stookt al jaren via je cv-ketel. De ketel werkt nog prima en doet altijd zijn werk. Daarnaast is aardgas nog steeds een betaalbare optie. Waarom zou je dan iets aanpassen?
  • Een warmtepomp blijft een flinke investering waar geld voor nodig is. Ondanks de subsidies is dit niet voor iedereen weggelegd. En de mensen die dit geld wel hebben besteden dit liever aan iets anders. De problematiek rond aardgas? Dat is allemaal nog een beetje een ver-van-je-bed-show.
  • Voor sommige woningen is een warmtepomp gewoon niet geschikt. Als je huis bijvoorbeeld niet goed geïsoleerd is, verliest de warmtepomp zijn functie en bijbehorende voordelen. Dit kan een reden zijn dat je dit nog moet uitstellen totdat je woning op orde is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here