Home Warmtepompen Voordeel halen uit je cv-ketel, zo doe je dat!

Voordeel halen uit je cv-ketel, zo doe je dat!

1782
0

Je staat heerlijk onder de warme douche en nét als je shampoo in je haar hebt zitten, krijg je ineens een plotselinge en vooral onaangename koude straal water over je heen. Dit soort dingen kunnen zomaar ineens gebeuren. Daarom is het erg belangrijk dat jouw cv-ketel regelmatig wordt gecontroleerd. Dit kan niet alleen hogere kosten met zich meebrengen dan nodig is, maar ook slechtere impact hebben op het milieu en zelfs ook voor je eigen veiligheid. 

Veiligheid voorop!

Als jij je cv-ketel niet goed (laat) onderhouden, zullen er op den duur meerdere storingen optreden, kan je cv-ketel brandgevaarlijk worden en is het niet geheel ondenkbaar dat er koolstofmonoxide gelekt gaat worden. Genoeg redenen dus om regelmatig je cv-ketel te laten controleren. Vooral dit laatste is zeer gevaarlijk. Koolstofmonoxide heeft namelijk geen geur, waardoor de kans heel klein is dat dit opgemerkt wordt door de bewoner. Om alle zekerheid te nemen, kun je ervoor kiezen om naast een brandmelder ook een kolstofmonoxide melder aan te schaffen. Deze zal (net zoals een brandmelder) gaan piepen zodra de giftige stoffen vrijkomen.

Hoe ouder de ketel, hoe meer storingen er zullen komen, maar als de ketel echt heel oud is (12-15 jaar en ouder) dan kan het zijn dat je cv-ketel wel storingen heeft maar deze niet meer aangeeft. Een cv-ketel die 1-2 jaar geleden onderhouden is zal bijna helemaal geen storingen geven. Een ketel die 3-4 jaar geleden onderhouden is zal soms storingen geven. Bij achterstallig onderhoud van 5 tot 6 jaar zullen er af en toe storingen komen. Bij een ketel die al 7-8 jaar geen onderhoudsbeurt heeft gehad, zijn er met zekere regelmaat storingen. Het komt niet heel erg vaak voor, maar mocht het zo zijn dat je ketel 9-11 jaar niet onderhouden, dan zal hij vaak storingen aangeven. Nu komt het grote gevaar om de hoek kijken: is jouw ketel 12-15 jaar geleden onderhouden? Dan geeft deze helemaal geen storingen meer aan. Je cv-ketel is dan toch echt aan vervanging toe en heel erg brand- en lekkage gevaarlijk. Je ketel brengt jou en eventuele andere bewoners erg in gevaar.

Kortom, waarborg je veiligheid door je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Mocht het zo zijn dat de monteur aangeeft dat je een nieuwe ketel nodig hebt, dan zijn er tegenwoordig veel verschillende en veel milieuverantwoordelijkere apparaten. Een cv ketel vergelijken hoeft ook niet lastig te zijn, want er zijn genoeg handige websites die voor jou een prettig overzicht creëren. Je kunt uiteraard ook de monteur om advies vragen. Over de kosten van een cv-installatie hoef jij je geen zorgen te maken, want in de meeste gevallen zit dit al bij de prijs van de cv-ketel inbegrepen. 

Besparen op kosten

Je kunt met je cv-ketel flink op je stookkosten besparen (ongeveer 10%). Een oudere ketel slurpt veel meer energie dan nodig is. Laat je cv-ketel regelmatig controleren, want hierdoor zul je duurdere reparatiekosten uit de weg gaan. Het is ook zo dat een goed onderhouden ketel een langere levensduur heeft. Mooi toch? Dan hoef jij niet sneller een nieuwe ketel aan te schaffen, wat voor de meeste van ons behoort tot een van de grotere uitgaven.

Bijdrage aan een beter milieu

Een goed onderhouden en een nieuwere cv-ketel stoot minder CO2 uit en kan gas effectiever en efficiënter verbranden. Goed voor het milieu!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here