Home Warmtepompen Wanneer stap jij over naar aardgasloos wonen?

Wanneer stap jij over naar aardgasloos wonen?

1186
0

Uit onderzoek is gebleken dat ruim 1 op de 3 Nederlanders geen idee hebben wat aardgasloos wonen inhoudt. Dit terwijl dat wel het toekomstbeeld is van ons land. De overheid heeft zijn zinnen gezet op een CO2-neutraal Nederland in 2050. Dat zal betekenen dat er enorm veel verandert moet worden aan onze woningen, aan de energie infrastructuur en in ons denken. Maar wat verstaan we onder aardgasloos wonen? Simpel gezegd raakt ons aardgas op. We putten onze bronnen uit en ondervinden daar nu de neveneffecten van. De enige oplossing hiervoor is het zoeken naar elektrische of andere innovatieve manieren om zelf energie op te wekken en je huis te verwarmen.

Wanneer stap je over naar een aardgasloze woning?

Onderzoekers hebben enorm veel Nederlanders gevraagd naar hun mening. Een kwart van de ondervraagden dachten serieus na over elektrische oplossingen. Ze spraken over een tijdsbestek van 20 tot 30 jaar waarin ze dit zouden realiseren. Niet echt op korte termijn dus, ondanks dat ze zeker de problemen inzagen. Sommige ondervraagden dachten zelfs aan ‘een jaar of 50…’ Gelukkig helpt de overheid ons ook een handje naar een aardgasloze toekomst. Zo stimuleren ze enkel de bouw van nieuwbouwprojecten als ze niet op het aardgas worden aangesloten en stimuleren ze volop het duurzaam bouwen en verbouwen.

Een nieuwe cv-ketel kopen: wel of niet doen?

Je cv-ketel is helemaal op en je staat voor het dilemma of je eigenlijk nog wel een nieuwe moet kopen met dit toekomstbeeld. Wat we moeten beseffen is dat de gaskraan uiteindelijk in elke wijk wordt dichtgedraaid en dan moet je wel over op een nieuwe manier van het verwarmen van je woning. In veel van de gevallen is het echter nog steeds mogelijk om gewoon een nieuwe aan te schaffen. Dit toekomstbeeld zal zeker nog een jaar of 20 a 30 duren en dan is je nieuwe cv-ketel ook wel weer op.  Wil je toch al denken aan een duurzame oplossing? Ga dan is aan de slag met een bouwkundige om uit te zoeken welke innovatieve manieren passen bij jouw woning. Het is nooit te vroeg voor een aardgasloze woning.

Ga je het gasfornuis missen?

Uiteraard zal het gasfornuis ook ingenomen worden door het elektrisch koken. Ruim de helft van de ondervraagden zegt daadwerkelijk dat ze het gasfornuis enorm zullen missen. Gelukkig is er wel een lichtpuntje: slechts een enkeling van de mensen met een elektrisch fornuis is daar niet tevreden over. Het kokkerellen blijft dus nog steeds een feestje!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here